Doktersassistent
De doktersassistent werkt onder verantwoordelijkheid van en in overleg met de huisarts. De doktersassistent is de spil in de praktijk en het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. De doktersassistent voert zelfstandig kleine medische handelingen uit, ondersteunt de huisarts bij medische handelingen als dat nodig is én houdt de administratie (zoals patiëntendossiers) bij en beantwoordt de telefoon.
De doktersassistent voert onder andere de volgende medische handelingen uit:
Praktijkondersteuner Somatiek
De Praktijkondersteuner Somatiek (POH Somatiek) werkt zelfstandig onder verantwoordelijkheid van en in overleg met de huisarts. De Praktijkondersteuner Somatiek heeft eigen spreekuren en begeleidt en coacht patiënten met chronische (somatische) aandoeningen.
De praktijkondersteuner heeft een medische achtergrond en ondersteunt de huisarts bij de behandeling van patiënten die een chronische lichamelijke aandoening hebben, zoals Diabetes, Astma, COPD (bronchitis en longemfyseem) en Hart- en Vaatziekten. Ook zijn er praktijkondersteuners die naast de huisarts een deel van de palliatieve – of oncologische zorg voor hun rekening nemen, een vrouwenspreekuur organiseren, stoppen-met-roken-coach zijn en/of zich gespecialiseerd hebben in ouderenzorg of jeugdzorg.
De praktijkondersteuner Somatiek is een wezenlijk onderdeel van het zorgteam en staat in nauw contact met de huisarts en de andere zorgprofessionals. Er is veel intercollegiaal overleg. De Praktijkondersteuner Somatiek ontvangt patiënten in de huisartsenpraktijk, indien nodig worden patiënten thuis bezocht.
Praktijkondersteuner Ouderenzorg
De Praktijkondersteuner Ouderenzorg is een praktijkondersteuner of verpleegkundige met kennis van en ervaring in de zorg voor kwetsbare ouderen. Zij werkt nauw samen met de huisarts. Daarnaast heeft ze goede contacten met andere hulpverleners zoals de specialist ouderengeneeskunde en de wijkverpleging.
De Praktijkondersteuner Ouderenzorg is een wezenlijk onderdeel van het zorgteam en staat in nauw contact met de huisarts en de andere zorgprofessionals. Er is veel intercollegiaal overleg. De praktijkondersteuner Ouderenzorg bezoekt de patiënten geregeld thuis.
Praktijkondersteuner GGZ
De praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH GGZ) en de huisarts werken samen bij het behandelen en begeleiden van mensen met psychische en (psycho)sociale klachten. De Praktijkondersteuner GGZ heeft kennis en ervaring op het gebied van uiteenlopende psychische klachten en psychiatrische aandoeningen.
De Praktijkondersteuner GGZ is een wezenlijk onderdeel van het zorgteam en staat in nauw contact met de huisarts en de andere zorgprofessionals. Er is veel intercollegiaal overleg. De praktijkondersteuner ontvangt patiënten in de huisartsenpraktijk en als het nodig is, worden patiënten thuis bezocht.
Verpleegkundig Specialist (VS)
De Verpleegkundig specialist neemt, volgens geldende richtlijnen en protocollen, spreekuren en medische taken van de huisarts over. De Verpleegkundig Specialist doet lichamelijk onderzoek, stelt een behandelplan op en voert verpleegkundige en medische handelingen uit. Hij/zij schrijft recepten voor medicatie uit, en geeft verpleegkundige en medische voorlichting aan patiënten. De VS is werkzaam onder supervisie van de huisarts en is specialistisch inzetbaar op zowel medisch als verpleegkundig vlak.
Physician Assistent (PA)
De Physician Assistant neemt, volgens geldende richtlijnen en protocollen, medische en medisch-ondersteunende taken van de huisarts over. De PA doet lichamelijk onderzoek, stelt een behandelplan op en voert medische handelingen uit, zoals wonden hechten, injecties toedienen of kleine chirurgische ingrepen verrichten. Hij/zij schrijft recepten voor medicatie uit, en geeft medische voorlichting aan patiënten.
De Physician Assistant is uitsluitend werkzaam in het medische domein.